03.08.2016

Du lå på brygga og kikket ned i vannet. Solen reflekterte i overflaten og tegnet lyse-gule streker i ansiktet ditt. Du kikket ikke opp, men jeg så at du smilte da jeg kom. Vet ikke hva du så etter, jeg bare la meg ned og så sammen med deg. Der lå vi mens vannet skvulpet under brygga og en snekke putret forbi i tre-fjerdedels takt. Slik gikk årene. Var det du som var sommeren? Den kom med deg og forsvant da du gikk.

Rolig vann ble brottsjø, skjærgårdsidyll en scene for forlis og jeg er mann over bord. Melodien du nynnet hjemsøker meg. Sønnavinden bærer med seg et minne om den, fri for ord og tone, men det blåser stadig sjeldnere fra den kanten nå. Kanskje skremte jeg deg bort? Kanskje kostet jeg for mye? …  Kanskje er jeg høsten?

Hverdagene tilbragte jeg i den trengselen man bare finner i folketomme gater. Helgene var fylt med den ensomheten man bare finner i mengden. Slik gikk dagene i 1850 Limbo etter at du reiste - eller kanskje kom du aldri hit. Nå venter et halvhjertet forsøk på vinter. Like patetisk som meg. Det er utrolig hvilken trøst et skjebnefellesskap gir.

Dette som en gang var et sted er nå bare et tomrom, definert av fravær. Jeg følger stadig sporene tilbake, i håp om å finne deg igjen. Når jeg kommer frem, ser jeg at de er mine, og at jeg bare går i ring. Men det er vel også et liv - å telle skrittene tilbake hit. Giften forplanter seg i blodet i form av tvil.

Frosten kom innenfra. Min sjel en allegori for Somme 1916, hvor snøen faller desillusjonert på en stille slagmark i et forsøk på å begrave sporene av et utålelig tap. Nå er jeg en fremmedkriger i mitt eget liv. Åndedrag ble til frostrøyk i august. Et skritt frem, et fall tilbake. Falle for, falle sammen, falle fra.

Thale kom med tidevannet. Fløyelsmyke bølger eroderte frem mitt hjerte fra en kampestein. Dine øyne og et smil var alt som skulle til, men sånn er det med følelser som gjør som de vil. Nå står vi i vannkanten, hjertet mitt og jeg, blant driv-is og snø og venter på en ny vår. Som en elv finner havet skal jeg finne deg, Thale ved et annet navn.